Page 6 - De Rottige Meenthe
P. 6

Ook de Grote Veenpolder, ten noorden van de Rottige Meenthe is begin vorige eeuw drooggelegd. Een verliesgevend project gefinancierd door de provincie Friesland. In de crisisjaren van de vorige eeuw waren het de banken die er geen brood meer in zagen om de Rottige Meenthe in de vaart der volkeren nog verder vooruit te stuwen. Investeringen werden gestopt en de Rottige Meenthe bleef drasland. Gebeurde dat maar vaker. Dan was Friesland nu een stuk (natuur)rijker en menig biljartlaken armer. Hoe mooi kan het zijn als banken ergens geen brood meer in zien.
Die pre-industriële delving van grondstoffen was voor de turfstekers een zwaar bestaan zonder enig recht.
Hun opdracht was om dag in dag uit de veenlagen weggraven. Dankzij hun fysieke arbeid is de specifieke landschapsstructuur van de Rottige Meenthe ontstaan. Een ogenschijnlijk willekeurige aaneenrijging van ondiepe plassen, ook wel petgaten genoemd. Allen even rechthoekig als een langgerekt voetbalveld.
4 Nadat de veenproductie was gestopt werden delen van de Rottige Meenthe benut voor de teelt van riet. Op tal van percelen wordt in de wintermaanden riet gesneden, 7 dagen in de week. Tot dat het broedseizoen begint en de rietsnijders noodgedwongen hun arbeid neerleggen, of het werk gereed is of niet. Maandenlang bivakkeren ze tussen het riet, weer of geen weer, met als enige uitvalsbasis een oude caravan en verder niets. Rietsnijders leven in en met het land. Rookpluimen van de verbrande resten niet rendabel riet verraden hoe ver ze die dag gekomen zijn. In het landschap laten zij een spoor van zwarte vlekken achter. Maar ook dat rietsnijden lijkt van voorbij gaande aard. Recreatie en toerisme lonken en zijn vele malen lucratiever.
Tussen deze waterrijke voetbalvelden staan anno 2018 nog een paar grote traditionele boerderijen. Er wordt niet meer geboerd, vreemdelingen hebben er hun intrek genomen. De kleine huisjes van de boerenknechten en de turfarbeiders zijn in de jaren ‘70 voor schamele bedragen geconfisqueerd door de grachtengordel. Zij schrijven er hun preken en boeken. Zij werken in de rustieke omgeving van de Rottige Meenthe aan theaterstukken of mijmeren over de Randstedelijke politiek. Ze vinden hier hun rust, maar wonen er niet echt.
De Rottige Meenthe is 16 vierkante km groot. In een dik uur ben je er door heen. Een vlek op de kaart waar je zo aan voorbij gaat. Sinds kort prijkt een groot bruin bord langs de wegen met daarop: natuurgebied Rottige Meenthe.





























































































   4   5   6   7   8